..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Hero Editor] Poprawne wyliczanie statystyk
Autor Wiadomość
Sarevok92 

Wysłany: 2010-08-27, 18:01   [Hero Editor] Poprawne wyliczanie statystyk

Spis Treści:
1. Wstęp
2. Wyliczanie życia
3. Wyliczanie many
4. Wyliczanie wytrzymałości
5. Wyliczanie dostępnych punktów statystyk
6. Wyliczanie dostępnych punktów umiejętności
7. Postać na 33 poziomie

1. Wstęp
Ostatnio zauważyłem, że powstał jakiś dziwny zwyczaj proszenia o save postaci na określonym poziomie. A przecież zrobienie sobie go samemu nie jest żadnym problemem. Podstawy obsługi programu są w Poradniku HE. Jedyną trudność może sprawić poprawne wyliczenie np. punktów życia, punktów statystyk, etc.
W tym poradniku opiszę w jaki sposób poprawnie wyliczyć wszystkie statystyki postaci zależnie od jej poziomu.

Najlepiej zacząć od stworzenia odpowiedniej postaci w grze. Następnie możemy przejść do otwarcia jej Hero Editorem.

2. Wyliczanie życia
Do początkowej ilości życia musimy dodać (clvl - 1) * X i zaokrąglić w dół. Otrzymaną liczbę należy wpisać w polu Life, w zakładce Stats.
We wzorze clvl to poziom postaci, a X to wzrost życia co poziom. Początkowe statystyki wszystkich klas i ich wzrost co poziom można znaleźć w dziale Postacie. Można zauważyć, że dla czarodziejek X = 1, dla nekromantów i druidów X = 1,5, a dla pozostałych klas X = 2.
Przykład:
Czarodziejka na 91 poziomie. 40 + (91 - 1) * 1 = 40 + 90 = 130
Druid na 50 poziomie. 55 + (50 - 1) * 1,5 = 55 + 73,5 = 128,5 po zaokrągleniu wychodzi 128

3. Wyliczanie many
Manę wylicza się dokładnie tak samo jak życie, czyli: początkowa ilość + (clvl - 1) * X. Manę też trzeba zaokrąglić w dół. Otrzymaną liczbę należy wpisać w polu Mana, w zakładce Stats.
Dla barbarzyńców X = 1, dla amazonek, paladynów i zabójczyń X = 1,5, a dla czarodziejek, druidów i nekromantów X = 2.
Przykład:
Paladyn na 66 poziomie. 15 + (66 - 1) * 1,5 = 15 + 97,5 = 112,5 po zaokrągleniu jest 112
Nekromanta na 71 poziomie. 25 + (71 - 1) * 2 = 25 + 140 = 165

4. Wyliczanie wytrzymałości
Do początkowej ilości wytrzymałości musimy dodać clvl - 1. Otrzymaną liczbę należy wpisać w polu Stamina, w zakładce Stats.
Przykład:
Amazonka na 33 poziomie. 84 + 33 - 1 = 84 + 32 = 116

5. Wyliczanie dostępnych punktów statystyk
Każda postać co poziom dostaje do rozdania 5 punktów statystyk. Kolejne 5 punktów na każdym poziomie trudności dostaje za wykonanie zadania Księga Lam Esena w III akcie. Oczywiście te zadania musimy oznaczyć w zakładce Quests jako wykonane (Long Finished). Wzór: (clvl - 1) * 5 + 5 za każde wykonanie zadania z księgą. Otrzymaną liczbę należy wpisać w polu Stat Points Left, w zakładce Stats.
Przykład:
Postać na 47 poziomie, która znalazła księgę na normalu i koszmarze. (47 - 1) * 5 + 10 = 46 * 5 + 10 = 240
Postać na 90 poziomie, która wykonała to zadanie na wszystkich 3 poziomach. (90 - 1) * 5 + 15 = 89 * 5 + 15 = 460

6. Wyliczanie dostępnych punktów umiejętności
Każda postać co poziom dostaje 1 punkt umiejętności. Dodatkowo na każdym poziomie trudności dostaje 1 za siedlisko zła, 1 za zabicie Radamenta i 2 za zabicie Izuala. Oczywiście te zadania musimy oznaczyć w zakładce Quests jako wykonane (Long Finished). Wzór: clvl - 1 + dodatkowe punkty za powyższe zadania. Otrzymaną liczbę należy wpisać w polu Skill Points Remaining, w zakładce Skills.
Przykład:
Postać na 54 poziomie, która wykonała te wszystkie zadania na normalu i koszmarze. 54 - 1 + 8 = 61
Postać na 90 poziomie, która wykonała te zadania na wszystkich poziomach trudności. 90 - 1 + 12 = 101

7. Postać na 33 poziomie
Istnieje pewna metoda dzięki której nie będziemy musieli nic liczyć, gra sama policzy za nas. Jeśli uruchomimy D2 z parametrem -act5, to każda stworzona postać będzie miała 33 poziom, odpowiednią ilość statystyk i umiejętności oraz będzie w V akcie. Żeby uruchomić grę z parametrem należy zrobić skrót do Game.exe, kliknąć prawym i wybrać Właściwości. W polu Element Docelowy należy dopisać -act5. Dokładnie tak, jak jest na obrazku:

jerzyk7 

Konto na BN: Nie ma i nie będzie :<
Konto na IDR: broken_dreams
Wysłany: 2010-08-27, 18:27   

Oczywko się przyda :< Myślę jednak, że wciąż będą prosić o sejwy :< Tak czy tak 10/10.

Karol1987 
Uwaga. Były Nolife.

Konto na BN: Kaka_Zabijaka/Kaka_Mulki
Klan: Dębowa Akademia ;)
Konto na IDR: Kaka
Wysłany: 2010-08-27, 18:52   

Każdy ma w sobie leniwca i nie chce robić się :P Nice work S92 ;)

marvillas 

Wysłany: 2010-08-27, 21:47   

Przecież to każdy powinien sam potrafić zrobić, robiłem to mając 10 lat xD
No nic, będzie link to zapodawania proszącym o określony lvl -.-

kerad 

Konto na BN: kerad
Konto na IDR: kerad
Wysłany: 2010-08-28, 10:45   

Ładnie zrobiony, dobry poradnik - 10/10
A o punkcie 7. nie wiedziałem :oops:
kerad#2828

Noob_Killer 
'06 user

Wysłany: 2010-08-28, 11:31   

Swego czasu bawiłem sie w HE, wiec ten poradnik mi sie nie przyda, ale innym pewnie posłuży... Również nie wiedziałem o pkt.7

Odpowiedz do tematu